Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Green Pharmacy: nu maatregelen nodig om vervuiling door medicijnen aan banden te leggen

Vrijdag 27 Oktober vindt de Green Pharmacy Conference 2017 plaats, georganiseerd door de VVM en Huize Aarde, in samenwerking met o.a. WECF en HCWH.

20.10.2017 |
Ondanks dat de hedendaagse medicijnen onmisbaar voor onze gezondheid, heeft onze gezondheid en die van de aarde ook te lijden onder de chemicaliŽn die verspreid worden in het milieu door het gebruik en fabriceren van medicijnen.  Ons drinkwater, de aarde, gewassen en lucht bevat resten van de medicijnen die mens en dier in het dagelijks leven gebruiken. 

Naast het (illegaal) lozen van chemische resten door instellingen en farmaceutische bedrijven, wat gelukkig op minieme schaal gebeurt, komen er ook medicijn resten in het oppervlakte en grondwater door menselijk gebruik. Geneesmiddelen worden nauwelijks afgebroken in het menselijk lichaam en komt via de urine terecht in de rioolzuiveringsinstallatie. Wanneer dit water in de rioolzuiveringsinstallatie terecht komt worden alle natuurlijke stoffen er uit gefilterd. De zuivering (met bacteria) heeft minder effect op chemische stoffen. Op deze manier komen ook deze resten in het oppervlakte en grondwater, en later in het drinkwater.

Het lijkt er op dat dit geen direct effect heeft op onze gezondheid, aangezien de concentraties van stoffen in ons drinkwater vele maten lager is (met zoín factor 1000) dan wanneer effecten op zouden kunnen spelen. 

Waar deze vervuiling wel duidelijk effect op heeft, is op de natuur. De concentratie van chemische stoffen is vele maten hoger in het grond en oppervlakte water dan in ons drinkwater. Het is vooral plankton die te lijden heeft onder chemische stoffen in het water, aangezien die gevoeliger is dan de gemiddelde vis. Maar met plankton als voedselbron voor grotere vissen heeft dit een verder effect op het welzijn van het waterleven en de voedselvoorziening. Daarnaast heeft de aanwezigheid van hormonen (denk de pil, geslikt door 80% van de Nederlandse vrouwen) grote invloed op de geslachtsdelen en vruchtbaarheid van vissen, met als effect dat mannelijke vissen vrouwelijke geslachtsdelen ontwikkelen. In de Rijn en de Maas zijn tweeslachtige vissen aangetroffen. 

Een ander probleem is de creatie van multiresistente bacteria. In landen zoals India en China, waar veel antibiotica worden geproduceerd, is er door mindere regulatie van het lozen van restwater een grote hoeveelheid antibiotische restproductie aanwezig. Dit met het effect dat bacteria immuun worden. 

Door klimaatverandering (meer droogte) en de vergrijzing kan het verwacht worden dat de concentratie van geneesmiddelen in het water stijgt. Daarom is het nu cruciaal dat maatregelen worden getroffen om de vervuiling door geneesmiddelen een banden te leggen. Aangezien het gebruik van geneesmiddelen niet zomaar gestopt kan worden zijn er andere oplossingen nodig. Daarover meer op de conferentie die mede georganiseerd door WECF, waar verschillende oplossingen zullen worden gepresenteerd. 

Green Pharmacy Conference 2017

27 Oktober vindt de Green Pharma Conference plaats in Utrecht. WECF is een van de partners die dit evenement helpen realiseren. Verschillende sprekers zullen hun onderzoek naar de relatie tussen vervuiling door geneesmiddelen en het milieu en mogelijke oplossingen presenteren. 

Meer informatie over aanmelding en programma is hier te vinden: https://www.vvm.info/greenpharmacy 

27 Oktober 2017, Heidelberglaan 100 3548CX Utrecht

N.b.: dit evenement is in het Engels 

 

 

Bronnen:

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/26/met-ozon-bubbel-je-slaappil-uit-het-water-5523164-a1533689

http://www.hetknp.org/2009/03/21/de-nieuwe-milieuvervuiling-medicijnen-en-hormonen/

https://www.krnwtr.nl/genx-waterfilter-drinkwater-is-veilig/

https://www.theguardian.com/sustainable-business/2016/oct/25/antibiotic-waste-pollution-india-china-rivers-big-pharma-superbugs-resistance

https://www.ad.nl/binnenland/rivm-medicijnen-maken-het-water-ziek~a89fa38e/

Larsson, D.G.J. (2014). Pollution from drug munafacturing. Philosophical Transactions of Royal Society B. 396: 20130571.

 

 


Meer Nieuws

Sustainable Development Goals

Nieuw SDG10 rapport over groeiende ongelijkheid
ďHoewel Nederland bovengemiddeld scoort zijn er zorgen over groeiende en bestaande ongelijkheden, bijvoorbeeld in het onderwijs en op het gebied van vrouwenemancipatieĒ.
19.06.2019

Winnaars subsidieregeling "MAAK EUROPA DUURZAAM VOOR IEDEREEN"
De winnaars zijn bekend. WECF Nederland mocht 3 projectsubsidies verlenen aan lokale groepen die werken aan de uitvoering van en bewustwording over de SDG's, de duurzame ontwikkelingsdoelen
04.06.2019

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliŽn, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

"De kracht van de coŲperatie - Utrechtse successen en het belang van verbinding voor lokale energie
WECF benadrukt in haar nieuwe publicatie het belang van lokale initiatieven in de omslag naar duurzame energie: Uit de Utrechtse ervaringen kunnen lessen getrokken worden die relevant kunnen zijn voor andere steden en dorpen, maar ook voor lokale coŲperaties in andere landen, zoals GeorgiŽ.
20.05.2019

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019