Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


WECF Nederland Nieuwsbrief december

WECF wenst je voor 2018 een gezonde, genderrechtvaardige en duurzame wereld !

15.12.2017 |
WECF Nieuwsbrief
December 2017
 
 
 
 
WECF: Voor een gezonde, genderrechtvaardige en duurzame wereld!
 
Beste vrienden, partners en sympathisanten van WECF,
 
Mede dankzij jullie steun hebben we het afgelopen jaar weer veel werk kunnen verrichten. Een van de hoogtepunten van 2017 was voor ons het feit dat na jarenlang hard werken het allereerste Gender Action Plan werd aagenomen tijdens de Klimaattop in Bonn. Vrouwen hebben een grote kans om slachtoffer te worden van natuurrampen en klimaatverandering heeft een disproportioneel grote invloed op de levens en het welzijn van vrouwen. Dit GAP is daarom een historische kans om de kwaliteit van leven van vrouwen wereldwijd te verbeteren.
 
#beatpollution
 
We waren zeer verheugd te horen dat onze internationaal directeur, Sascha Gabizon, in oktober is verkozen tot vertegenwoordiger van de milieu-NGO’s voor de Europese Regio binnen het VN Milieuprogramma. De afgelopen weken was zij daarom aanwezig op de United Nations Environment Assembly in Nairobi, met als thema "Towards a Pollution free Planet”. WECF en haar partners WEP en Balifokus presenteerden hier de film "Gender and Chemicals" , die laat zien hoe vrouwen en mannen in Nigeria worden blootgesteld aan zeer gevaarlijke chemicaliën en afval, zoals Persistent Organic Pollutants (POP's) en e-waste.
 
 
De film toont ook best practices van vrouwen én mannen; over het verminderen van blootstelling aan schadelijke stoffen; het opzetten van een community-waste-collection-regeling; een biologische landbouwgroep voor vrouwen die hun eigen 'natuurlijke pesticiden' maakt van de neemboom, en een programma om e-waste veilig te behandelen.
 
 
WECF is een netwerk van ruim 150 vrouwen- en milieuorganisaties in meer dan vijftig landen, met van oorsprong een historische focus op West en Oost- Europa, de Kaukasus en Centraal-Azië.
 
WECF leden en partners werken gezamenlijk aan duurzame ontwikkeling, bescherming van gezondheid en milieu en armoedebestrijding. Dat doen we internationaal zowel via praktisch projectwerk op locatie of door middel van bewustwordingscampagnes als Een Veilig Nest in Nederland.
 
Via ons Women 2030 Programma werken we met 200 lokale NGO’s in 50 landen aan de implementatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (de SDG's), en het Klimaatakkoord van Parijs. Als coördinator van de Women’s Major Group die betrokken is bij de Agenda2030 van de Verenigde Naties, zijn wij de enige Nederlandse vertegenwoordiging binnen deze wereldwijde koepel van vrouwenorganisaties.
 
 
WECF ondersteunt haar leden via lobby, capacity building en het geven van trainingen waarin gekeken wordt naar de impact van milieuschade en klimaat op de levens en gezondheid van vrouwen.
Ook traint en begeleidt WECF haar leden bij het opzetten en uitvoeren van praktische duurzame oplossingen, zoals het opzetten van gendersensitieve energie-coöperaties en het bouwen aan ecologische ‘indoor’ schooltoiletten, waardoor meisjes veilig en hygienisch naar school kunnen,
 
WECF biedt een internationaal platform voor betrokken mannen en vrouwen die zich in willen zetten voor een gezonde, duurzame wereld met gendergelijkheid als uitgangspunt.

Maar dat kost geld. Helaas wordt het wordt steeds moeilijker ons werk uit te voeren. De WECF-leden, veelal grass roots vrouwen- en milieu-organisaties, hebben te maken met steeds grotere tegenwerking én met steeds minder financiële middelen.
 
Ook jij kunt WECF ondersteunen!
 
WECF is actief op het crowdfundingplatform Pifworld. Neem snel een kijkje bij onze projecten! Geen geld om te doneren? Maar wel tijd! Meld je dan aan als supporter door onze projecten op Pifworld actief te volgen. Of zet een actie voor ons op!
 
Of steun ons gratis via Helpfreely. Hoe makkelijk kan doneren zijn!? Installeer de Helpfreely app op je telefoon of als app op je browser, geef WECF aan als favoriete goede doel en bij iedere online aankoop gaat een klein percentage van het bedrag rechtstreeks naar WECF.

Meer weten over ons werk? Of wil je meehelpen? Neem contact op met ons secretariaat in Utrecht via friends@wecf.eu. In januari organiseren we weer een bijeenkomst voor nieuwe vrijwilligers.
 
 
 
Duurzame energie in Oekraine - verbeteren van levenskwaliteit op het platteland
 
#Savethebees - Europese Bijencoalitie
 
 
Steunen van empowerment van vrouwen in Oeganda via biologische landbouw
     
 
 
 
Women engage for a common future
 
WECF is een netwerk van ruim 150 vrouwen- en milieuorganisaties in meer dan vijftig landen, met van oorsprong een historische focus op West en Oost- Europa, Kaukasus en Centraal-Azië. WECF leden en partners werken gezamenlijk aan duurzame ontwikkeling, bescherming van gezondheid en milieu en armoedebestrijding. Dat doen we internationaal zowel via praktisch projectwerk op locatie of door middel van bewustwordingscampagnes als Een Veilig Nest in Nederland.
 
 
 
WECF Nederland
 
 
 
Deze brief wordt éénmalig naar ons volledige Nederlandstalige contactenbestand gestuurd
 
 

Meer Nieuws

Dinsdag 22 januari bood een delegatie namens 31 organisaties Petitie Brede Welvaart 2019-2030 aan aan Tweede Kamercommissie Economische Zaken & Klimaat.
"Wij vragen in het bijzonder aandacht voor de rol van vrouwen. Hun potentieel om de strijd tegen klimaatverandering, milieuvervuiling en aantasting van de biodiversiteit tegen te gaan wordt nog onvoldoende benut"
24.01.2019

'Samen naar een Schoon Klimaat' in Den Haag
Afgelopen maandag organiseerde WECF een bijeenkomst in samenwerking met Building Change, in het kader van hun 'Adopteer een SDG' campagne, waarbij we tot goede aanbevelingen kwamen richting Tweede Kamerleden voor meer Nederlandse inzet voor een schoon klimaat.
22.11.2018

Sascha, gefeliciteerd!
WECF International Directeur nieuw op nummer 33 in Duurzame Top 100 Dagblad Trouw
10.10.2018

Nederland in de volgende versnelling - Adopteer een SDG LIVE!
WECF en Building Change organiseerden conferentie in Den Haag om mede aandacht te vragen voor meer inzet beschermen vrouwenrechten wereldwijd én in Nederland
02.10.2018

WECF presenteert Petititie Nationaal Plan Hormoonverstorende Stoffen in Tweede Kamer
Afgelopen dinsdag 25 september was Sanne Van de Voort (links op de foto) namens WECF in de Tweede Kamer om samen met Wemos, Tegengif en de Plastic Soup Foundation haar Nationaal Actieplan Hormoonverstorende Stoffen aan te bieden aan Tweede Kamerleden.
30.09.2018