Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Overzicht stand van zaken onderzoek weidevogels Gelderland

Na presentatie onderzoeksresultaten ontstak mediastorm, gevolgd door kamervragen

11.05.2019 |
Ondanks de vele maatregelen die sinds tientallen jaren getroffen zijn om weidevogels te beschermen, gaat de afname van  het bestand van vele weidevogels gestaag door. Deze waarneming was voor Buijs Agro-Services  en WECF Nederland  aanleiding om een onderzoek te doen naar mogelijke relaties tussen de afname van weidevogels en de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen op veehouderijbedrijven.

Op 12 april 2019 zijn de resultaten van het onderzoek tijdens een bijeenkomst  met meer dan 120 deelnemers in het provinciehuis Gelderland in Arnhem gepresenteerd. In het programma  van de bijeenkomst waren bijdragen van de volgende sprekers: prof. F. Berendse , prof. J.D. van Mansvelt , de onderzoekers Jelmer Buijs en Margriet Mantingh , Marianne van Bree van Bionext  , Veehouder Jan Dirk van de Voort .  Tijdens de discussie benadrukte de toxicoloog en auteur Dr. Ir H. Tennekes  de gevaren van in het bijzondere de neonicotinoiden voor de biodiversiteit.

Het onderzoeksrapport heeft in de media veel aandacht gekregen. Ook werden de conclusies van het onderzoek bij een deel van de agrarische sector als ongegrond beoordeeld. Onderzoekers van Wageningen Environmental Research hebben, voor zover hun middelen en tijd het toelieten, de methode en conclusies van het onderzoek getoetst. In een 'duiding' van het onderzoeksrapport hebben de WER onderzoekers hun visie over het rapport gegeven. WECF Nederland en Buijs Agro-Services hebben hierop met de ondersteuning van 7 wetenschappers uit verschillende disciplines in een weerwoord  op de belangrijkste punten uit de WER duiding gereageerd.

Naar aanleiding van het onderzoeksrapport zijn in de Tweede Kamer vragen aan de Minister van LNV, Carola Schouten gesteld. Op 6 juni  zal in het parlement een debat  over bestrijdingsmiddelen plaatsvinden, waarbij ook de vragen over het onderzoeksrapport behandeld zullen worden.

 

Overzicht media-aandacht

Biojournaal 

Foodlog 1

Foodlog 2

De Gelderlander 

Algemeen Dagblad 

Ekoland 

Trouw 

Vroege Vogels

 

 

  

 

 

    

Het 'Maak Europa Duurzaam voor Iedereen' project is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Europese Commissie.


Meer Nieuws

Sustainable Development Goals

Nieuw SDG10 rapport over groeiende ongelijkheid
“Hoewel Nederland bovengemiddeld scoort zijn er zorgen over groeiende en bestaande ongelijkheden, bijvoorbeeld in het onderwijs en op het gebied van vrouwenemancipatie”.
19.06.2019

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019

WECF reageert op commentaren onderzoeksrapport weidevogels en bestrijdingsmiddelen in Gelderland
De publicatie van ons onderzoeksrapport "Een onderzoek naar mogelijke relaties tussen de afname van weidevogels en de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen op veehouderijbedrijven“ heeft geleid tot een golf van publiciteit en een reactie van Minister Schouten
13.05.2019

Overzicht stand van zaken onderzoek weidevogels Gelderland
Na presentatie onderzoeksresultaten ontstak mediastorm, gevolgd door kamervragen
11.05.2019

Presentatie Onderzoek naar bestrijdingsmiddelen en afname weidevogels in Gelderland
12 april 2019 presenteerden WECF en Buijs Agro-Services in het provinciehuis in Arnhem hun onderzoeksresultaten over de mogelijke relatie tussen de afname van weidevogels en de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen op veehouderijbedrijven
19.04.2019