Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Minisymposium Hormoonverstorende chemicaliŽn: ďWaar moeten bedrijven rekening mee houden voor de toekomst?Ē

Recent onderzoek schat dat blootstelling aan hormoonverstorende stoffen (EDCís) de Europese Unie 157 miljard euro per jaar kost, door hogere zorgkosten en door verlies van werkkrachten.

13.04.2015 | WECF Pers



Persbericht WECF

Minisymposium Hormoonverstorende chemicaliŽn: ďWaar moeten bedrijven rekening mee houden voor de toekomst?Ē

Recent onderzoek schat dat blootstelling aan hormoonverstorende stoffen (EDCís) de Europese Unie 157 miljard euro per jaar kost, door hogere zorgkosten en door verlies van werkkrachten.

Utrecht, 13 april 2015 - Aanstaande woensdag 15 april vindt het halfjaarlijkse minisymposium over "Stoffenbeleid" plaats, georganiseerd door WECF,  het  Ministerie van IenM, VNO-NCW en de branchevereniging voor de Chemische Industrie VNCI. Deze keer is het symposium in zijn geheel gewijd aan hormoonverstorende stoffen, een thema voorgedragen door Women in Europe for a Common Future (WECF), het internationale Gender- en Duurzaamheidsnetwerk.

Een recent onderzoek schat dat blootstelling aan hormoonverstorende stoffen (EDCís) de Europese Unie 157 miljard euro per jaar kost, door hogere zorgkosten en door het verlies van werkkrachten. EDCís zijn schadelijke chemicaliŽn die het menselijke hormoonstelsel verstoren. Experts op dit gebied, waaronder een expert van de Harvard School of Public Health, concludeerden vorige maand in het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism dat voortplantingsproblemen, geboorteafwijkingen, obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, neurologische stoornissen en leerproblemen gedeeltelijk te wijten zijn aan EDCís. Pesticiden hebben de grootste economische impact (120 miljard euro), gevolgd door chemicaliŽn in plastic (26 miljard euro) en brandvertragers (9 miljard euro).

Waar moeten bedrijven rekening mee houden?
Tijdens het minisymposium aanstaande woensdag komen vragen aan bod als: hoe stel je vast of een stof hormoonverstorend is? In welke voorwerpen zitten mogelijk hormoonverstorende stoffen en wat is daar aan te doen? Hoe zit het onderwerp in verschillende typen wetgeving (bijvoorbeeld REACH, regels voor gewasbescherming, productregelgeving)? Welke discussies in de EU zijn er en waar moeten bedrijven rekening mee houden voor de toekomst? Enkele vooraanstaande sprekers uit de wetenschap, het beleid, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zoals neonatoloog Gavin Ten Tusscher, verbonden aan het Westfriesgasthuis en Professor Julliette Legler van de VU leveren een bijdrage aan het symposium.  

*****

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: 

Chantal Van den Bossche, Persvoorlichter WECF 06-28129992

Het minisymposium vindt plaats van 13.00 tot 17.00 uur bij VNO-NCW, Bezuidenhoutseweg 12 in Den Haag. Meer informatie over het symposium en over aanmelding:  http://childprotectfromchemicals.eu/events/minisymposium-stoffenbeleid/

www.wecf.eu ; www.childprotectfromchemicals.eu

WECFís bijdrage aan het symposium is mede mogelijk gemaakt, dankzij het LIFE ChildProtect Programma, ondersteund door de Europese Commissie DG Milieu

 

Download hier het persbericht als pdf-bestand.