Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


De Bonn klimaat onderhandelingen: Persuitnodiging voor woensdag 18 mei

WECF toont tijdens UNFCCC workshop voorbeelden implementeren gender responsive oplossingen voor het klimaatprobleem

17.05.2016 |Woensdag 18 mei as zal WECF, lid van de Women and Gender Constituency, de allereerste zogeheten gender sensitive NAMA voor de energiesector presenteren, ontwikkeld in Georgië. Deze presentatie vindt plaats tijdens een speciale UNFCCC workshop over zogeheten gender responsive climate policies.
 
Kom en ontmoet Anna Samwel, directeur van WECF Georgië tijdens de :
 
Workshop on gender-responsive climate policy
World Conference Centre, room 13,
Time: 10:00 -13:00
 
De gender-sensitive NAMA (Nationally Appropriate Mitigation Action) bestaat in Georgië uit de implementatie van 11.500 energie efficiënte ovens, uit huisisolatietechnieken en watersystemen op zonneenergie.

Om de NAMA te ontwikkelen werkt WECF samen met duurzame energiecoöperatieven in 5 Georgische regio’s. Het doel van de NAMA is om zowel klimaatverandering tegen te gaan als om duurzaamheid te bevorderen door middel van het gebruik van hernieuwbare energie. En dit alles met gendergelijkheid als basis, omdat het juist vrouwen zijn die het meest te winnen hebben bij een energietransitie.
 
De belangrijkste uitkomsten van de NAMA tot nu toe zijn:
 
•    Substantieel besparen op de kosten voor energie voor huishoudens (meer dan 30%)
•    Meer dan 36 000 t aan CO2 emissiereducties
•    Het ontwikkelen van technische trainingen gericht op zowel vrouwen als mannen op het gebied van zonneenerige en energie efficiëntie
•    23 vrouwen zijn inmiddels opgeleid tot gecertificeerd zonnenergie
•    Het verminderen van de onbetaalde zorg- en werklast voor vrouwen 
 
Het rapport “Recommendations, best practices and lessons learned from developing the first „Gender Sensitive“ NAMA - National Appropriate Mitigation Action, in Georgia”, kan hier worden gedownload.
 
Voor een interview met Anna Samwel (in het Nederlands) tijdens de klimaatonderhandelingen, neem contact op met:

Chantal van den Bossche, Coordinator Public Relations & Press WECF International: chantal.vandenbossche@wecf.eu  Tel:  0031 6 28129992
 
WECF is een internationaal netwerk van ruim honderdvijftig vrouwen-, gezondheids- en milieuorganisaties, met een historische focus op Oost-Europa, de Kaukasus en Centraal-Azië, die gezamenlijk werken aan duurzame ontwikkeling. Daarbij ligt de nadruk op de bescherming van gezondheid en milieu en de bestrijding van armoede. De organisatie versterkt de rol van vrouwen en ondersteunt hen bij het zoeken naar duurzame oplossingen die toegespitst zijn op lokale situaties.
 


Meer Nieuws

Sustainable Development Goals

Nieuw SDG10 rapport over groeiende ongelijkheid
“Hoewel Nederland bovengemiddeld scoort zijn er zorgen over groeiende en bestaande ongelijkheden, bijvoorbeeld in het onderwijs en op het gebied van vrouwenemancipatie”.
19.06.2019

"De kracht van de coöperatie - Utrechtse successen en het belang van verbinding voor lokale energie
WECF benadrukt in haar nieuwe publicatie het belang van lokale initiatieven in de omslag naar duurzame energie: Uit de Utrechtse ervaringen kunnen lessen getrokken worden die relevant kunnen zijn voor andere steden en dorpen, maar ook voor lokale coöperaties in andere landen, zoals Georgië.
20.05.2019

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019

Dinsdag 22 januari bood een delegatie namens 31 organisaties Petitie Brede Welvaart 2019-2030 aan aan Tweede Kamercommissie Economische Zaken & Klimaat.
"Wij vragen in het bijzonder aandacht voor de rol van vrouwen. Hun potentieel om de strijd tegen klimaatverandering, milieuvervuiling en aantasting van de biodiversiteit tegen te gaan wordt nog onvoldoende benut"
24.01.2019

Klimaattop Katowice: hoog tijd om wakker te worden
Terwijl wij in het Noorden van de wereld klagen over te warme zomers, is klimaatverandering in andere delen van de wereld al een zaak van leven en dood.
28.12.2018