Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


WECF partner Nadezjda Koetepova geportretteerd in documentaire City 40

Nadezjda Koetepova, WECF grondlegster, advocate en milieu-activiste, is vanaf vrijdag 24 maart te zien in documentaire City 40 tijdens Movies that Matter Film Festival in Den Haag

20.03.2017


<<>>


Nadezjda Koetepova, een van @WECF_INT grondlegsters, advocate, milieu-activiste te zien in #City40 @MoviesMatter

 Op vrijdag 24 maart begint het Movies that Matter Festival in Den Haag. Niet zomaar een filmfestival: een week lang kun je genieten van bijzondere films en documentaires, debatten en talkshows over mensenrechten. Amnesty International heeft een eigen programma op dit festival: A Matter of ACT, met dit jaar negen indrukwekkende films over moedige mensenrechtenactivisten. Nadezjda is één van hen.

Stad nummer 40 was een geheime kernwapenstad in Rusland die officieel niet bestond: de stad was niet te vinden op landkaarten en de bewoners bestonden officieel niet. Duizenden mensen leefden achter hekken met bewakers, op zwaar vervuilde grond. Voor deze documentaire werden cameramensen en apparatuur de stad in gesmokkeld om in het geheim te filmen. Advocaat en activiste Nadezdha Kutepova zet zich voor hen in. Niet zonder gevolgen: vanwege intimidaties en bedreigingen zag zij zich genoodzaakt Rusland te ontvluchten.

 Nadezjda, lid van WECF's International Advisory Board en een van de grondlegster van het vrouwen- en milieunetwerk, kreeg in 2016 officieel politiek asiel in Frankrijk. Kutepova vluchtte met haar drie kinderen in juli 2015 naar Frankrijk nadat de Russische autoriteiten haar organisatie "Planeta Nadezhd" op de zwarte lijst hadden gezet.

Lees hier het volledige verhaal van haar vlucht.